Milyen a jó ügyvéd?

Milyen a jó ügyvéd?

A jó ügyvéd az, aki magabiztosan tárgyal az ügyfele számára kedvező eredmények érdekében, miközben magas etikai normákat tart fenn.

A rossz ügyvéd az, aki megpróbálja kihasználni ügyfeleit, vagy nem nyújt magas színvonalú szolgáltatást.

Az etikai normák azért fontosak, mert nélkülük nem lehet jóhiszeműen tárgyalni. Ha mindkét fél tisztességesen és jóhiszeműen jár el, nem lesz vita, és a végeredmény minden érintett számára kielégítő lesz. Az ügyvéd nem tisztességes magatartása szinte biztosan nem kielégítő eredményhez vezet az ügyfele számára, ami soha nem jó a társadalom számára. Más szóval az etikátlan ügyvédek mind ügyfeleiknek, mind a közösség egészének ártanak.

Mitől lesz etikátlan vagy jó egy ügyvéd?

Mert tetszik vagy sem, az ügyvédeket ugyanúgy kötik szabályok és törvények, mint bárki mást. Vannak ügyvédi etikai szabályok, amelyek meghatározzák a szakmai magatartás minimumszabályait és a fegyelmi intézkedéseket, amelyeket egy ügyvéd ellen szabálysértés miatt lehet hozni. Egy jó ügyvéd mindig arra törekszik, hogy becsületesen és etikusan járjon el, és kerülje a kötelességszegés minden formáját. Emellett megtanulja tisztelni és betartani a törvényeket.

Az, ami egy ügyvédet rossz ügyvéddé tesz, többek között:

A jóhiszeműség hiánya

Az az ügyvéd, aki az ügyfél képviselete során nem jár el jóhiszeműen, rossz ügyvéd, mert nem tanúsít megfelelő tiszteletet az ügyfele és a jogi eljárás iránt. A jóhiszemű pereskedés megköveteli, hogy minden fél az ügyfele jólétét helyezze előtérbe, és az ügyfél érdekeit szem előtt tartva járjon el. Az ügyvéd jóhiszeműségének hiánya az ügyfél számára megoldhatatlan helyzethez és nem kielégítő eredményhez vezet. Ha az ügyvéd a jóhiszeműség hiányát tanúsítja, ügyfeleinek joguk van jogorvoslatért folyamodni, és az ügyvédet fegyelmi eljárás alá vonni.

Komolytalan per

A komolytalan perek indítása szintén hivatali kötelességszegésnek minősül számos jogrendszerben. Komolytalan per az, amelyet az ellenfél zaklatása vagy bosszantása céljából indítanak, vagy amelynek egyáltalán nincs esélye a nyerésre. Egy jó ügyvéd mindig vitatja a pert, mielőtt benyújtja azt, függetlenül attól, hogy a követelés jogos-e vagy sem, így elkerülhetők a lehetséges problémák. Ha egy ügyvéd komolytalan pert indít, az a jóhiszeműség hiányáról tanúskodik, és ügyfeleinek joguk van más fórumon jogorvoslatot keresni.

Méltánytalan per

Azokat az ügyvédeket, akik a tárgyalások során vagy a bíróságon hazudnak, rossz ügyvédeknek tekintik, mert nem őszinték és nyíltak az ügyfeleikkel vagy a bírósággal szemben. A tisztességtelenség soha, semmilyen környezetben nem elfogadható, különösen nem egy ügyvéd-ügyfél tárgyaláson, ahol a tét nagy, és a hazugság következményei súlyosak.

Ha egy ügyvédet hazugságon kapnak egy tárgyalás vagy bírósági eljárás során, általában az ügyvédi kamarából való kizárással büntetik. Az ügyvédi kamarából kizárt ügyvédek nem gyakorolhatnak ügyvédi tevékenységet egyetlen joghatóságban sem, és a törvény szemében nem jogi személyekké válnak. Bár a kizárás szélsőséges intézkedés, mégis megfontolandó, ha egy ügyvédről kiderül, hogy jelentős mennyiségű csalást követett el a praxisa során. A kizárás megelőzésének egyetlen módja a folyamatos jó magatartás és a becsületesség.

Az ügyfél kihasználása

Az ügyfél kihasználása számos jogrendszerben szintén kötelességszegésnek minősül. Az ügyvéd kihasználja az ügyfelet, ha úgy tárgyal vagy köt üzleti ügyletet az ügyféllel, hogy nem készült fel teljes mértékben a következményekre, vagy ha hamisan mutatja be szolgáltatásainak jogi következményeit. A jó ügyvéd mindig felkészül a tettei következményeire, mielőtt azokat megteszi, biztosítva ezzel, hogy ügyfeleit ne használják ki, és hogy érdekeiket mindig megfelelően képviseljék. Ha egy ügyvéd kihasználja ügyfelét, akkor indokolatlanul önző, és nem az ügyfele érdekében cselekszik.

A jogrendszerrel való visszaélés

A jogrendszerrel való visszaélés azt jelenti, hogy az ügyvéd tisztességtelenül kihasználja a jogi eljárást vagy a bíróságot. Az az ügyvéd, aki rendszeresen visszaél a jogrendszerrel, rossz példát mutat, különösen, ha ezt olyan módon teszi, hogy jelentős kárt okoz az ügyfélnek vagy más, az eredeti jogvitában nem feltétlenül érintett feleknek. Ha egy ügyvéd visszaél a jogrendszerrel, akár indokolatlan késedelemmel, akár lejáratással, a jóhiszeműség hiányát mutatja, és gyakran ennek megfelelően büntetik.

Bár ez a magatartási szabályok megszegésének kemény és elkerülhetetlen következményének tűnhet, gyakran ez az egyetlen módja annak, hogy a jogvitában érintett valamennyi fél számára tisztességes bánásmódot biztosítsanak. Az etikátlan ügyvédek nagy károkat okozhatnak, és néha az egyetlen mód ennek megállítására a szigorú büntetés. Bizonyos esetekben a visszaélő ügyvéd ügyfele is panaszt tehet az ügyvédi kamaránál vagy fegyelmi hivatalnál, ami fegyelmi eljárást eredményezhet az ügyvéddel szemben.

De miért jó ügyvédnek lenni?

Ügyvédnek lenni nagyon kifizetődő lehet. Nemcsak nagyszerű hírnevet biztosít, hanem nagyon jól is fizet. A legtöbb ember, aki ügyvéd lesz, azért teszi ezt, mert szereti a jogrendszert és a munkát, amit végez. Mint már említettük, a jó ügyvéd az, aki magabiztosan tárgyal az ügyfele számára kedvező eredményekért, miközben magas etikai normákat tart fenn. Ügyvédnek lenni nagyon megterhelő, és sok türelmet és elkötelezettséget igényel. Az ügyvédi hivatás nem mindenkinek való, de ha kihívásokkal teli és kifizetődő karriert keres, mindenképpen érdemes megfontolni.