Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Tegyünk a fáradság ellen, szálljunk ki a mókuskerékből!

2007.07.05, Molnár Ildikó

Szakemberek szerint, kiadós kirándulás, sok munka, vagy alapos edzés után természetes érzés a fáradtság, de ha állandósul, akkor komolyan kell venni a tüneteket. Általában a tünetek ártalmatlanok, de az elhúzódó kimerültség valamilyen szervi megbetegedésre utal. A nem megfelelő életmód fárasztja ki az embert. A sok evés, a kevés mozgás-sportolás, nem beszélve a cigiről lassítja az anyagcserét, és gyengíti az immunrendszert. Csak akarat és hozzáállás kérdése, hogy kiszálljunk a mókuskerékből.

A Vitalmagazin.hu oldalon szörfözve érdekes adatra figyeltünk fel. A nők 20 százalékának nagyon alacsony a vasszintje. A vérképzés szempontjából nélkülözhetetlen anyag megtalálható a húsokban, belsőségekben, zöldségekben. A vasszint a menstruáció és a helytelen táplálkozás következtében eshet vissza jelentősen. Erre a szervezet többnyire teljesítménycsökkenéssel és fáradtsággal reagál. Lazítani meg kell tanulni, mert a ránk nehezedő nyomás, a gyilkos stressz könnyen depressziót okozhat. Minden harmadik ember életében egyszer átéli a depressziót. A nőknél ez kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. A megsemmisítő fáradtság sokszor a kezdődő depresszió jele. Ez esetben érdemes még idejében tenni ellene.

Nagy feladat a munkahelyen és otthon mindig a maximumot teljesíteni. A túlterheltség előbb-utóbb teljes kimerültséghez és kiégéshez vezet. Az állandó fáradtság olyan intő jel, amely mellett nem lehet elmenni szótlanul. Ha ennek ellenére nem lassul a tempó, a szervezet hamarosan betegséggel figyelmeztet a tartalékhiányra.

A nappali fáradtság legfőbb oka a nyugtalan vagy hiányzó esti pihenés. Aki rendszeresen eszik, netán tévét néz az ágyban, megakadályozza, hogy a szervezete alvásra programozza magát. Kimerültséghez vezethet az alvás közbeni légzéskimaradás, amit talán észre sem vesz, reggel mégis úgy ébred, mint akit összetörtek. Ha valaki gyakran szenved álmatlanságtól, esetleg sokszor alszik nyugtalanul, annak érdemes kivizsgáltatnia magát.

Alkalmanként a krónikus fáradtság mögött komoly szervi megbetegedés áll. Okozhatja gyulladás, cukorbetegség, gyomor- és bélprobléma, illetve a pajzsmirigy rendellenes működése. Néhány vizsgálattal az orvos gyorsan fényt deríthet a lehetséges okokra. Sok gyógyszer tompítja a központi idegrendszert, s így tartós fáradtságot okoz. Ide tartoznak az alvászavar és az allergia elleni szerek, illetve egyes köhögéscsillapítók. Néhány gyógyszer megzavarja az éjszakai pihenést, s ez is fárasztó. Ilyenek a bakteriális fertőzések ellen használatos szerek, továbbá az étvágycsökkentők. Ha a probléma kialakulása egybeesik a gyógyszerszedés kezdetével, akkor tanácsos más készítményt kérni az orvostól.

Ne adjuk fel, lazítsunk, pihenjünk - kedvünk szerint - ez a legolcsóbb dolog, ami az egészségmegőrzést illeti. Egy nagy séta a közeli parkban, baráttal, barátnővel, kísérővel, egy romantikus film a DVD-lejátszóba, miközben egészséges, friss zöldséget, gyümölcsöt majszolgatunk, vagy egy jó könyv - és máris lazábbak lesznek pattanásig feszült idegeink.

Vitafórum