Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Munkahely-megőrző támogatások uniós források felhasználásával

A kormány a válságkezelő és gazdaságélénkítő csomag segítségével 1400 milliárd forintot kíván közvetlenül elérhetővé tenni a hazai vállalkozások számára a következő két évben, melynek részeként - többek között - uniós forrásokat csoportosít át a magyarországi munkahelyek érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Értesülni szeretnék a cégvezetéssel kapcsolatos hírekről!

A válságkezelő és gazdaságélénkítő programot a kormány részben az uniós források átcsoportosításából fedezi.
Az átcsoportosítások jórészt a Gazdaságfejlesztési Operatív Programba történtek, ugyanis ezen program elsődleges címzettjei a magyar munkahelyek 65-70 százalékát biztosító kis- és középvállalkozások.

Az operatív programokon belüli átcsoportosítások következtében 20 milliárd forintot fordíthatnak gazdaságfejlesztésre a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Programon belül; a Társadalmi Megújulás Operatív Programon belül 60 milliárd forintot fordíthatnak a vállalkozások munkahelymegtartó és -bővítő járulékkedvezményére; a Gazdaságfejlesztési Operatív Programon belüli forrás-előrehozásra pedig 53 milliárd forint jut.

Három kiemelt területen történtek intézkedések a fejlesztési hitelhez való hozzájutás megkönnyítése, a munkahelyek megőrzése és a felvevő piacok megtartása érdekében.
A pályázatok elkészítésére fordítandó átlagos idő kb. 30 %-kal csökken, a pályázatok átlagos átfutási ideje 25-40 %-kal lesz rövidebb 2009-ben.

Január elsejétől több, elsősorban a kis- és közepes vállalkozásokat kedvezően érintő változás lépett életbe az uniós pályázati rendszerben is. Egyszerűsödtek a pályázatok, gyorsabb lett és kevesebb adminisztrációval jár a szerződéskötés, egyszerűsödtek a kifizetések, mindezzel párhuzamosan kiemelkedő mértékűre, akár 40 százalékra nőtt a szerződéskötést követően lehívható előleg összege.

A könnyítés a pénzpiaci válsággal leginkább érintett szektorokban igényelhető:
- Gazdaságfejlesztés Operatív Program,
- Közép-Magyarországi Operatív Program 1-es prioritása,
- Regionális Operatív Programok gazdaságfejlesztési célú, illetve turisztikai célú prioritásai,valamint
- a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott munkahelyi képzést támogató projektek.

A jogszabály-módosításról és az előlegigénylés szabályairól a Közreműködő Szervezet tájékoztató levélben értesíti a támogatási szerződés megkötése előtt álló pályázókat és a már hatályos szerződéssel rendelkező kedvezményezetteket. A módosítás tehát visszamenőleg is érvényes, a már hatályos támogatási szerződéssel bíró projektgazdákat is érinti.

Az NFÜ olyan eljárási alapelveket, garanciákat is meghatározott, amelyek védik a projektgazdák alapvető érdekeit.
Áprilistól például, amennyiben a lebonyolító szervezet a meghatározott kifizetési határidőt (60, illetve szállítói finanszírozás esetében 30 nap, hiánypótlás nélkül) a szervezetnek felróható okokból elmulasztja, késedelmi kamatot köteles fizetni a kedvezményezett részére. Ennek összege a késedelem időtartamára a határidő lejáratának napján érvényes jegybanki alapkamat mértékének felel meg.

A vállalkozások likviditási helyzetének javítására az NFÜ két fontos területen a cégek számára kedvező változást vezetett be:

Biztosíték

• Értelemszerűen a 2-3. prioritásra vonatkozik (a K+F+I projekteknek eddig sem kellett ilyen jellegű biztosítékot adnia)
• 10 millió forintról 25 millió forintra emelkedett a biztosítékadási mentesség alsó értékhatára
• A pályázók terheit könnyítő további intézkedés, hogy nem kell egyenként a cég számláira azonnali beszedési jogot adni a MAG Zrt. számára, mert a KSZ mostantól jogszabályi felhatalmazás alapján automatikusan rendelkezik ilyen joggal a támogatott minden számlája felett

Előleg

• A támogatás 40 százalékára (de max. 300 millió Ft) rúgó előleg jár minden pályázónak - nagyvállalatok számára is
• Főszabályként jár az előleg, kivéve ha a pályázó lemond róla
• 25 millió Ft feletti támogatás esetén az előlegre biztosítéki fedezetet kell nyújtani
• A már korábban támogatott projektekre is vonatkozik a változtatás
• Az eddig támogatási szerződésig még el nem jutó nyertesek/pályázók esetében a MAG már automatikusan ilyen tartalmú szerződéstervezetet készít

Milyen támogatásokra pályázhat az Ön cége?

Ha érdekli, 2009-ben eddig milyen pályázatokat írtak ki, amelyek érinthetik Önt és cégét, illetve szeretné megtudni, milyen további támogatásokat tervez a kormány, a részleteket megtudhatja EU- és állami támogatások elektronikus kézikönyve című kiadványunkból!

Munkajogi lehetőségek a válságban - A gazdasági válság foglalkoztatási hatásainak mérséklése online szeminárium

Online szemináriumunkkal a nehéz helyzetbe jutott munkáltatóknak igyekszünk segítséget nyújtani. A válság hatására kialakult foglalkoztatási gondokkal, azok megoldásával foglalkozik az on-line programunk. Hasznos tanácsokkal, törvényi hivatkozásokkal, a válsággal kapcsolatos különböző programokkal, pályázatokkal ismertetjük meg a résztvevőket!

A szeminárium indulása: 2009. június 22.

Jelentkezési határidő: 2009. június 8.

Vegyen részt MOST 20% kedvezménnyel!


Majoros Judit

Telefon:
+36 (1) 428-3858

E-mail:
j.majoros@dashofer.hu


Vitafórum