Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Családi vállalkozások figyelem! – Egy új pályázat utolsó határideje

2008.08.26, Garai Katalin

Az a családi vállalkozás, „aki túléli az első három-négy évet, hosszú távon kezd gondolkodni, nem csak napi megélhetését tartja szem előtt” – mondta a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány ügyvezetője Horváth Anna a családi vállalkozásoknak kiírt pályázatról, amelynek jelentkezési határideje augusztus 31.

Hírlevél feliratkozás
Értesülni szeretnék a cégvezetéssel kapcsolatos hírekről!
Még van lehetőség pályázni a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány által kiírt pályázatra, amelyet az alapítvány által rendezett családivállalkozás-konferenciák tizedik évfordulója alkalmából írtak ki. Az alapítvány vezetői kíváncsiak voltak arra, hogy az 1997-ben családi vállalkozóként a konferenciájukat elsőként meglátogató vállalkozók, azóta milyen sikereket értek el. A kezdeményezésükből mára országos pályázat lett, amely alapvetően arra épül, hogy a pályázók bemutatják saját, sikeres családi vállalkozásukat, hogy mások is tanulhassanak a példákból, és másokat is motiváljon saját családi vállalat elindítására. Mivel a pályázatra rendkívül sok az érdeklődő, így két héttel meghosszabbították a leadási határidőt. Aki még szeretne indulni a pályázaton, az augusztus 31-ig teheti meg.

Horváth Anna, az alapítvány ügyvezetője az eddigi tapasztalatok alapján úgy látja, "a családi vállalkozások hajlandóak együttműködni, hiszen gondjaik is hasonlók. Persze egy ilyen kezdeményezésben való részvétel reklámnak sem rossz, de a fő cél, hogy a hasonló problémákkal küzdők megismerjék egymást és tapasztalatot cseréljenek". Mint arról a szakember az Origo megkeresésére beszámolt, sok családi vállalkozásban jelent problémát, hogy a családtagok a hatékonyabb üzletmenet érdekében más cégeknél is munkatapasztalatot szerezzenek. A SEED részéről ezért a pályázatot kiegészítve szeretnék elérni, hogy a már jelenleg is működő néhány csereprogram példájából kiindulva és a pályázatokra építve komplex csereprogram-hálózat alakulhasson ki a többgenerációs családi vállalkozások között. Az alapítvány célja, hogy a pályázatokból és más forrásokból a lehető legpontosabban megismerje a hazai családi vállalkozások gondjait, különös tekintettel a női vállalkozók gondjait. Ezeknek az irányvonalaknak a mentén a jövőben is szakmai javaslattevőként kívánnak megjelenni a kormányzat irányába, valamint vállalkozássegítő szakemberekkel állnak a családi vállalkozások szolgálatában.

Aki úgy gondolja, hogy túl kicsi vállalat egy ilyen pályázathoz, annak legyen példa a tavalyi első helyezett. A tavalyi aranyérmes "egy lakókocsi kölcsönzéssel és felújítással foglalkozó családi vállalkozás volt. Sajnos az anya hirtelen elhunyt és lányuknak kellett beszállnia a cégbe. Ő saját szempontjából írta meg, hogyan élte meg mindezt… a pályázat első három nyertese komolyabb ismertségre tett szert".

Az alapítvány vezetője úgy véli, hogy "nagyjából most kerül sor generációváltásra a rendszerváltás környékén induló vállalkozások esetében. Persze léteznek több évtizede működő vállalkozások, de a többségük csak most fordul a második generációba". A generációk közötti tudástranszfer fontosságára való tekintettel ezért a családi vállalkozások részéről pályázni jogosult tulajdonosok és vezetők a pályázatok kiértékelésekor többletpontot kapnak, ha: a vállalkozást már a második generáció vezeti, vagy két generáció együtt dolgozik, vagy a következő generáció készül a cég átvételére. Pályázatot bármilyen tevékenységű családi vállalkozás beadhat augusztus 31-ig.

A pályázat első helyezettje ingyenesen vehet részt a Cyprus International Institute of Management (CIIM) 2009. nyári Családi Vállalkozás Akadémiáján. A második, harmadik és negyedik helyezett egy kellemes hétvégét tölthet el a Kőszeghegyalja Vendégház és a Hármashatár Kft. támogatásának köszönhetően, a legszínvonalasabb pályamunkákra pedig további díjakat is kiosztanak.

Forrás: Origo, Vállalkozói Negyed

SEED pályázatának közvetlen elérhetősége:
http://www.seed.hu/cikkek/csvpalyazat2008

Vitafórum