Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Már egyszerű öngondoskodási módszerekkel is bárki jelentősen javíthat anyagi helyzetén

2008.05.07, Forrás: Sajtóközlemény

A magyarok megtakarítási hajlandósága igen alacsony, a lakosság nagy része pesszimistán gondol nyugdíjas éveire és a megtakarításokra alkalmas pénzügyi termékek ismerete is nagyon hiányos - derült ki a közelmúltban az AXA csoport 26 országot lefedő nemzetközi felméréséből.

Hírlevél feliratkozás
Értesülni szeretnék a cégvezetéssel kapcsolatos hírekről!
Az AXA által 2005 és 2006 novembere között az angliai Brightonban elvégzett szociális-pénzügyi kísérlet bebizonyította, hogy akik komolyan veszik a pénzügyi tervezést, jelentősen javíthatnak anyagi helyzetükön. Az AXA Avenue kísérleti projektben résztvevő tíz átlagos háztartás tagjai egy független pénzügyi tanácsadótól havi rendszerességgel ingyenes segítséget kaptak pénzügyeik tudatos alakításához, így a kísérleti időszak végére átlagosan 22,6 százalékkal csökkentették adósságállományukat. Ezzel párhuzamosan 41,5 százalékkal növelték megtakarításaikat, s vagyonuk átlagban 4,75 százalékkal gyarapodott.


Az angol lakosság nagy része a magyarhoz hasonlóan kevés időt és energiát fordít tudatos pénzügyi tervezésre. A kísérletben őket reprezentáló, személyre szabott pénzügyi tanácsadásban nem részesülő kontrol csoport ugyancsak tíz háztartásának átlagos adósságállománya 12 hónap alatt csupán 13,35 százalékkal csökkent. A pénzügyek terén könnyelmű kontrol csoport megtakarításai ez idő alatt mintegy 22,4 százalékkal csökkentek, és vagyonuk átlagban 3,28 százalékkal lett kevesebb.

Az angliai kísérlet rámutatott, hogy látványos elmozdulás érhető el az öngondoskodás és a felelős pénzügyi tervezés irányába a következő néhány egyszerű tanács megfogadásával:

- Töltsünk havonta legalább egy órát pénzügyeink tudatos áttekintésével és pénzügyi tervezéssel.

- Egy papírlapon két oszlopban készítsünk listát bevételeinkről és kiadásainkról és érjük el, hogy a kiadások összege alacsonyabb legyen, mint a bevételeké.

- Bár nem könnyű másokat beavatni személyes pénzügyeinkbe, számottevő bátorítást és motivációt jelent a tudatos tervezéshez, ha egy megbízható társsal rendszeresen megbeszéljük pénzügyeink alakulását.

- Hitelfelvétel esetén nagyon fontos tisztán látnunk, összesen mennyi a visszafizetésre váró teljes kölcsön összege, ebből mennyit jelent a kamat, és mikorra fogy el az adósság. Csökkentsük adósságrendező pénzügyi termékekkel a havi visszafizetések mértékét.

- A takarékoskodás megkezdése előtt meg kell szabadulnunk a lehető legtöbb adósságtól, mert a hitelek után fizetett kamatok jelentősen meghaladhatják a rövidtávú megtakarításokon elért hozamokat.

- Ne halogassuk a hosszú távú megtakarítások megkezdését. Egy pénzügyi szakértővel számoltassuk ki nyugdíjunk várható (megközelítő) összegét. Csak olyan munkaviszonyban szabad munkát vállalnunk, amelyben a munkaadó hivatalosan fizeti a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

Tóth Szilárd az AXA Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának tagja elmondta: "Az angliai kísérlet tanúlsága szerint az interaktív személyre szabott tanácsadás sokkal inkább motiválja a pénzügyeikkel foglalkozó laikusokat, mint a tájékoztató anyagok passzív áttekintése. A pénzügyileg kevésbé tájékozott személyek nem bíznak saját döntéseik helyességében még akkor sem, ha minden szükséges információ rendelkezésükre áll. A tájékozatlanság érzetéből eredő önbizalomhiány miatt gyakran semmilyen pénzügyi döntést nem hoznak, pedig a legtöbb ember képes racionális döntésekre és az öngondoskodásra, ha megfelelő időt és energiát fordít a tervezésre, alkalmanként leltárt készít jelenlegi helyzetéről, világos célokat fogalmaz meg és átgondolja, mivel tudja azokat elérni."

Az angliai pénzügyi kísérlet részletes leírása és a tapasztalatok angol nyelvű összefoglalója a http://www.axa.co.uk/avenue/ weboldalon érhető el.

FONTOS JOGI INFORMÁCIÓ ÉS FIGYELMEZTETÉS

A jelen dokumentumban szereplő egyes állítások, többek között a jövőbeli eseményeket, trendeket, terveket vagy célokat megjósoló vagy előre jelző állítások a jövőbe mutatnak. Az ilyen állításokra nem célszerű indokolatlan mértékben támaszkodni, mivel természetüknél fogva ki vannak téve az ismert és ismeretlen kockázati és bizonytalansági tényezők hatásainak. A sajtóanyagban közzétett adatok, eredmények fogyasztói teszten alapulnak, az abban foglalt arányok valóságnak történő megfeleléséért felelősséget nem vállalunk.


Vitafórum