Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Fáradtság ellen mozogjunk rendszeresen

2008.03.04, Forrás: Informed

Ha állandó fáradtságérzettel küszködünk, a legjobb a nem túl megerőltető testmozgás, állítják a Georgia állam egyetemének kutatói egészséges fiatal felnőttekkel végzett vizsgálatunk után.

Dr. Timothy Puetz és munkatársai 36 fiatalt vontak be a vizsgálatba, (az átlagéletkor 23 év volt), a résztvevők mind állandó fáradtságról panaszkodtak, de nem szenvedtek krónikus fáradtság-szindrómában, és egyéb betegségben, ami oka lehetett volna a kimerültségnek.

A résztvevőket három csoportra osztották, az egyik csoport közepes intenzitású mozgást végzett, azaz hat héten át heti háromszor 20 percet szobakerékpározott 5 perces bemelegítés után.

A második csoport ugyanezt tette, csak alacsony intenzitással, míg a harmadik csoport ugyanennyi időn át csak ült a kerékpáron.

A vizsgálat végén a két aktív csoport résztvevői 20 százalékos javulásról számoltak be. A fáradtság leküzdésében az alacsony intenzitású csoport volt a legeredményesebb, valószínűleg azért, mert a kíméletes edzés nem terhelte túl a szervezetüket.

A kutatók különösen az ülő életmódot folytatóknak ajánlják a heti háromszor fél órás mérsékelt intenzitású testedzést, de hozzáteszik, hogy aki sokáig inaktív volt, feltétlenül konzultáljon orvosával, mielőtt új edzésprogramba kezd.

Vitafórum