Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 
KFT

Alkotmányos a kamatadó és a biztosítási adókedvezmények - döntött a taláros testület

2007.01.24, Molnár Ildikó

Az Alkotmánybíróság nem találta alkotmánysértőnek a személyi jövedelemadóról szóló törvénynek a biztosítási adókedvezmények igénybevételi feltételeit szabályozó rendelkezéseit. A kamatadót is alkotmányosnak ítélték. Ellenben elutasították azt az indítványt, mely a biztosítási adókedvezmény igénybevétele feltételeinek az adóalanyok számára kedvezőtlen megváltoztatását kifogásolta. Erről a taláros testület sajtóközleményben értesítette a Magyar Távirati Irodát...

A beadványok ahhoz a jogszabályhoz kapcsolódtak, amelyet az országgyűlés tavaly decemberben fogadott el az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról. Megerősítették, hogy valamely adókedvezmény megváltoztatása egyik adóévről a másikra általában nem sérti a jogbiztonságot.
A bírák azt az indítványt utasították el, amely a biztosítási adókedvezmény igénybevételi feltételeinek az adóalanyok számára kedvezőtlen megváltoztatását kifogásolta. A határozat szerint az a korlátozás, amelynek értelmében az adókedvezményt 2007. január 1-jét követően csak az a személy veheti igénybe teljes egészében, akinek az éves összjövedelme a 3 millió 400 ezer forintot nem haladja meg, nem alkotmányellenes.

A testület elutasította azt az indítványt is, mely a kamatadó megváltozott szabályait kifogásolta. A határozat szerint: a kamat mint tőkejövedelem adóztatása az alkotmány közteherviselési kötelezettséget kimondó szabályával összhangban van, és nem állapítható meg az sem, hogy az adó 20 százalékos mértéke aránytalanul nagy elvonást eredményezne az adóalanyoknál.

Az Alkotmánybíróságnak ez volt sorrendben a kilencedik és tizedik határozata, amely a Gyurcsány-csomag alkotmányosságát vizsgálta. A tíz eddigi döntésből egy esetben egészében megsemmisítették a jogszabályt (ez a házipénztár-adó esetében fordult elő), három esetben egy-egy rendelkezést találtak alkotmányellenesnek, hat esetben elutasították az indítványokat.
A Gyurcsány-csomag alkotmányosságával kapcsolatban csaknem ötven beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz.

Vitafórum