Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Mitől válik pokollá a munkahely?

2011.05.16, Forrás: HVG

Alig egy hónapja a France Télécom mobilszolgáltató bordeaux-i központjának egyik dolgozója felgyújtotta magát a cég parkolójában. Egyelőre még vizsgálják, hogy milyen okok állnak az eset hátterében, az azonban biztos, hogy a dolgozók pszichés egészségének megőrzése világszerte aktuális kérdés, annak ellenére – vagy éppen azért –, mert a legtöbb vállalatnál nem tekintik húsbavágó kérdésnek. Megnéztük, milyen a hazai céges gyakorlat.

Hírlevél feliratkozás
Értesülni szeretnék az irodavezetéssel kapcsolatos hírekről!

"Törvény írja elő, hogy a vállalati pszichoszociális stresszfaktorokat vizsgálni kell, de itthon a cégvezetők többsége - különböző okokból - nem foglalkozik ezzel. Amennyiben mégis megvalósul valamilyen stresszkezelő program, általában a HR-esek döntik el, hogy adott esetben milyen szolgáltatást vesznek igénybe" - válaszolta megkeresésünkre Szirmay Ágnes klinikai szakpszichológus, munkapszichológus. A lélekbúvár hangsúlyozta, hogy erre a kérdéskörre speciálisan elkészített vizsgálóeszközzel, kérdőívvel - vállalati szintekre, az ezeken felmerülő lehetséges tényezőkre fókuszálva - kideríthető, melyek azok a területek, amelyek az adott cégnél valóban stresszkeltő tényezők, ez alapján pedig már ki lehet alakítani egy gazdaságos, és differenciált stresszkezelő programot.

A stressznek számos kiváltó oka lehet: a munkával járó lelki megterhelés, az anyagi kompenzáció hiánya, vagy éppen az, ha a munkavállaló nem megfelelő pozíciót tölt be.

A teljes cikket elolvashatja a hvg.hu oldalán:

Mitől válik pokollá a munkahely?


Vitafórum