Nyomtatás Küldés e-mailben Gyorshír szolgáltatás Küldés e-mailben
 

Üzleti etikett - üzleti protokoll 5.rész

2008.01.31, Forrás: Saját forrás

Az Európai Unió gazdaságilag egységre törekszik, de különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy a népek, népcsoportok identitása megmaradjon, őrizzék meg a szokásaikat, hagyományaikat, kultúrájukat. Az ismeretterjesztő tévécsatornák szinte mindegyikében sok-sok információt szerezhetünk más népekről. A turizmus fejlődése és terjedése ugyancsak segíti, hogy alaposabban megismerjük a világot, akár utcanézetből is.

5. Oroszország
5. 1. Általános tudnivalók


A hivatalok, bankok reggel 9-től este 8-ig vannak nyitva, ebédszünetet nem tartanak. Viszont másodperc pontossággal kezdik és fejezik be a munkát. Sok ünnepnap van, tájékozódjunk a kiutazás előtt.

Vízum kell.

Ruhásbőröndünk összeállításánál ne feledjük, október elejétől, közepétől akár áprilisig télre számíthatunk. A csizma vagy jó zárt cipő feltétlenül szükséges, csakúgy, mint a fület védő fejfedő és a kesztyű.

Sajnos a "maffia" sok területre betört, a reptérről taxival elég kockázatos utazni, inkább üzletfelünket kérjük meg, hogy jöjjön ki elénk!

Vigyünk ajándékot, ajándékot az oroszok adni és kapni egyaránt szeretnek!

Ne dobjunk el semmit az utcán, még egy papírcetlit sem! Ez sérti az oroszokat.

Az oroszok gorombaságnak tartják, ha valakit arra kérünk, ne dohányozzon.

5. 2 Az üzleti élet

Az üzleti kapcsolatok Oroszországban rohamosan fejlődnek. Természetesen az orosz üzleti alvilágot elkerülendő, komoly ajánlások után válasszunk csak partnert! Kimondottan előnyös, ha tudunk oroszul. Partnerünk idegennyelv-tudása azonban lehet, hogy nem mindig megfelelő, ezért gondoskodjunk inkább orosz tolmácsról!

A bemutatkozást kézfogás kíséri, ekkor nézzünk partnerünk szemébe! A névjegykártya átadása kötelező, két kézzel nyújtsuk azt át! A rang fontos szerepet játszik.

A tárgyalások megszervezése kitartást kíván. Az állami, bürokratikus rend után megmaradt annak nehézkessége, s még hozzájött az üzleti világ bonyolultsága is. A tárgyalások szigorú napirend szerint folynak, attól orosz partnereink nem térnek el.

A titkárnőkkel elég nehéz egyeztetni, sokszor lefixált megbeszélések maradnak el. Mindig mindent írásban erősítsünk ott meg, és százszor kell ellenőrizni mindent.

A tárgyaláson az oroszok nagyon jó stratégák. Legyünk felkészülve kisebb trükkökre, érzelmi hatásokra is! A megbeszéléseket pontosan kezdik, de hosszan elnyújthatják. A döntéshozatal is lassú és nehézkes. Az orosz mentalitás számára idegen a "time is money" elve.

Annak ellenére, hogy a szovjet időkben deklarált egyenjogúság volt, az orosz férfiak jelentős része nem tudja elfogadni a nők szerepét az üzleti életben. Ennek ellenére az odautazó üzletasszony, ha jól felkészült és érvelő típus, sikert érhet el.

Öltözködésben a hagyományos öltöny, nőknél a kosztüm az elfogadott. A cipő nagyon fontos, annak állapotáról, minőségéről, áráról csakúgy, mint a karóráról az orosz partner sok mindent kikövetkeztet.

5. 3 Étkezési és más illemszabályok

Az oroszoknál a munkavacsora hagyományos szokás. Az asztalra azonnal felkerülnek az előételek, szinte roskadásig rakják azokkal azt. Viszont vacsoránál a leves nem igazán dívik. Szokás a pohárköszöntők hosszú sora is, ezek legtöbbjénél fenékig kell inni a poharat. Jobb, ha készülünk pohárköszöntővel. (Nekem a legjobban a guszárnij toszt - 'huszártószt' - tetszik. Ilyenkor minden férfi feláll, könyéktől behajlított bal karjukat szorosan a hátukhoz szorítják, a poharat tartó karjuk vállból majdnem merőlegesig emelkedik, a kéz vízszintes, úgy tartják a poharat, és za zsenscsin! - 'a nőkre!' - felkiáltással, merev derékkal, fejüket hátradobva kiisszák a poharat. A nők természetesen ilyenkor mindezt ülve nézik. Az étkezés hosszan elhúzódik, közben mindenről lehet beszélgetni. Az utolsó poharat, amivel elbúcsúznak, Na pászásók! - köszöntéssel isszák. (Szó szerinti jelentése pásztorbot, utalva ezzel az útra indulás tényére.)

Az étteremben a megbontott üveget úgy tekintik, mintha az egész üveggel elfogyasztottuk volna.

Mivel a tél hosszú, mindenütt találunk ruhatárat, még az irodaházakban is. Az épületek, lakások jól fűtöttek.

Nem szabad zsebre tett kézzel járkálni, beszélgetni. A fütyülés nagyon nagy illetlenség.

Sok szokásnak a babona a gyökere, bár lassan nem is tudják, miért vált szokássá. Ilyen például az, hogy mielőtt távozunk, előtte egy-két percig le kell ülni. Itt is szokás, hogy "lekopogjuk" valami fán a szerencsét, de szokás a bal váll fölött háromszor hátraköpködést utánzó mozdulatot tenni is.

Régebben a pártállami vezetőkre utalt egy-két gesztus (Brezsnyev neve helyett a mutatóujjukat tették a szemük fölé, utalva ezzel a pártvezér dús szemöldökére). Ma is egyre alakulnak folyamatosan újabb és újabb jelzések, ám ezek már a maffiára utalnak.

A felfelé fordított hüvelykujj itt is a tetszés jele. Az ökölrázás és a behajlított ujjakkal mutatott oké jelzés vulgáris jelentésűek. A koncertek végén a fütyülés az elégedettség, a tetszésnyilvánítás jele.

5. 4 Még egy kis adalék

"Minden nyilvános épületben a bejáratnál van egy ruhatár, amit harapós, öreg hölgyek egész brigádja felügyel - vagy egy kényszernyugdíjazott katona. Isten legyen irgalmas hozzád, ha a kabátakasztód szakadt vagy - ó, borzalmak borzalma - hiányzik! Felháborodással vegyes sajnálattal tekintenek rá. Hogyan fordulhat elő, hogy egy máskülönben oly jóravaló kinézetű és intelligens ember ilyen mélyre süllyedt. Nincs kabátakasztója? Édes istenkém, hova vezet ez, legközelebb ártatlan gyermekeket fog molesztálni az utcán, higgyék el."
"Az oroszok (…) végeérhetetlenül sokat beszélnek. Teljesen érthetetlen módon viszont képtelenek arra, hogy a beszédet és a járást egyszerre űzzék. Egy szép vidéki sétára indulni egy orosszal voltaképpen a lehetetlenséggel egyenlő, mert mihelyst az élet értelmének egy újabb boncolgatásába bonyolódna bele, vagy az Arzenál - Spur mecsetet vonná új megvilágításba, egyszerűen megáll."

"Az oroszok mindenekfölött nagyra tartják a lélek ("dusa") fogalmát. Ha valakinek vagy valaminek van lelke, az a szerencse fia náluk. Jelcinnek zsákszámra van dusája, míg Gorbacsovnak mákszemnyi sincsen. A dusával megáldott emberek hajlamosak túl sokat vedelni, sírni, szerelembe esni vagy folyókba ugrálni - cimborákkal átmulatott éjszaka után hazafelé menet. Ezek az oroszok szemében megnyugtató tulajdonságok."
(E. Roberts: Miért nem bírjuk a ruszkikat? [Ford.: Borsovszky Éva] Pannonica K. Bp. 2001)

Vitafórum